Dut Fidanı Avustralya Yediveren, +120 cm,
6 Yaş Saksıda
Salonda evde balkonda terasta yetiştirmeye uygundur.
- Avusturalya dutu meyvesi olgunlaşmaya başlarken hafif mayhoş, olgunlaşmaya bırakılınca tatlanmaktadır.
- Sanayide kullanımı yaygınlaşmaya başlamış ve tesisleri günümüzde artmaktadır, sofralık olarak tüketimi yaygındır.
- Düzenli olarak budaması yapıldığında yılda iki kez meyve vermektedir.
- Meyve uzunluğu 5-8 cm boylarındadır.
- Her iklim şartında kolaylıkla yetişir.
- Erken çiçeklenir.
- Kendine verimlidir.
- Ağaçları kuvvetli, yarı yayvan gelişir.Çok verimdir.
- Verimli bir dut çeşitidir.
- Gönderilen dut fidanlarımız 6 yaşlarındadır.
- Gönderilen dut fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu 120 cm \"dir.
- Dut fidanlarımızın hepsi Saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
- Saksılı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.
- Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.
- Etiketli ve aşılı fidanlardır.
- Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.
- Gönderilen dut fidanlarının tamamı sertifikalıdır.
- Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır.
•Gönderilen ürünler kaç yaşındadır?-Gönderilen Dut fidanlarımız 6 yaşlarındadır•Ürünler saksı içerisinde mi gönderilmektedir?-Sertifikalı dut fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.•Gönderilen saksılı dut fidanlarının üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen dut fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu 120 cm \"dir.
•Gönderilen dut fidanı Dut Fidanı AVUSTRALYA\"nın tozlayıcıya ihtiyacı var mıdır?
-Dut Fidanı AVUSTRALYA dut fidanı kendine verimlidir.Bu nedenle herhangi bir tozlayıcıya ihtiyaç duymaz.
•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim? Dikim yapmak için dikim mevsimini mi beklemem gerekli?-Sertifikalı dut fidanlarının saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz.Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur. 12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.•Dut Fidanı AVUSTRALYA, saksı kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?-Kışın çok sert geçtiği yörelerde dikilebilir. Dut Fidanı AVUSTRALYA, saksı genellikle ortancı hasat yapılan yerlerde önerilir.• Dut Fidanı AVUSTRALYA fidanını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır.Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir.Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve alamaya başlayabilirim?-Satın aldığınız saksılı dut fidanlarının hepsi 6 yaşındadırlar.•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık 80 cm olarak açmanızı tavsiye ederiz. Fidanı toprağa gömmeden önce açılan çukurun bir kısmı daha iyi bir toprakla doldurulur. Çukurun saksı boyuna kadar doldurulması yeterlidir. Toprak doldurulduktan sonra fidan çukura yerleştirilir ve etrafı toprak ile iyice kapatılır. Fidanın saksı boyu kadar bir derinliğe dikilmesi önemlidir. Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir. Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir. Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.•Fidanlar kargo ile gönderilirken herhangi bir zarar görüyor mu? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?-Almış olduğunuz fidanları hiç zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.DUT FİDANI DİKİMİ
Dut fidanı dikimi, sonbaharda yaprak dökümünden sonra başlar ve ilkbaharda gözlerin uyanmasına kadar geçen zaman içinde yapılabilir. Tesis edilecek dut bahçesinde, önce sıralar arası ve sıralar üzeri mesafeye göre fidan dikilecek yerler işaretlenir. Düzgün bir şekilde dikim yapabilmek için, dikim tahtası kullanılmalıdır. İşaretlenen yerlerde, 40-50 santimetre genişlik ve derinlikte çukurlar açılır. Dikilecek fidanların kökleri üzerinde bulunan yaralı, bereli ve ezik kısımlar kesilerek "kök tuvaleti" yapılır. Sonra ,fidanın kökleri boğaz kısmına kadar çukura yerleştirilir. Gübreli toprakla doldurularak , fidan etrafına bir çanak yapılır. Sonra da "can suyu" verilir.
Dut bahçesi için uygun olmayan yerler:
- İlaçlama yapılan tarım ürünleri yanı
- Tozlu yol kenarları
- Zehirli gaz çıkaran fabrika etrafı
- Yüzlek ve zayıf topraklar
- Sulama imkânı olmayan yerler
Dut bahçeleri üç şekilde tesis edilir:
1. Kapama bahçesi
2. Başka tarım ürünleriyle karışık bahçe
3. Tarla kenarına sınır ağacı olarak
İpek böcekçiliği yönünden en uygun olanı; yalnızca dut çeşitlerinin yetiştiği "Kapama dut bahçeleri "dir. Çünkü yaprak hasadı ve bakım işleri daha kolay yapılır.
Karışık bahçe ve sınır ağaçları olarak oluşturulan dutlukların ise, arazinin ekonomik kullanımı gibi bir avantajları vardır.
DUT BAHÇESİ TESİSİNDE FİDANLAR ARASI MESAFE NE OLMALIDIR?
Yaprak elde etmek için dikilen dut ağaçları, serbest olarak büyütülmezler. Her yıl, ilkbahar ipek böceği besleme döneminde "kafalama" şeklinde kesilirler. Dolayısıyla bu dutlar, büyük taç yapısına sahip olmazlar. Bu nedenle, dutluk tesis edilirken fidanların arası sık tutulur. Böylece, yaprak verimini etkileyecek olan ağaç sayısı da artırılmış olur.
Kapama dut bahçesi tesisinde fidanlar; sıralar arası 2.5-3 metre, sıralar üzeriyse 1.5-2 metre olacak şekilde dikilebilir. Toprak işleme , traktörle yapılacaksa, o zaman fidanlar arası mesafe 3.5-4 metre olmalıdır.
Başka tarım ürünleriyle karışık dutluk tesis edilirken, fidanlar arasındaki aralık, 10-15 metre olarak verilmelidir. Sınır ağacı olarak dikimlerdeyse, 2-3 metre arayla sıra halinde yapılan dikimler uygun olur.
DUT BAKIMI
Kaliteli ve bol yaprak elde etmek için dut bahçesinin düzenli bakımının yapılması gerekir. Dut fidanı , tesis edildikleri ilk yıllarda, gelişmeyi sağlamak için, sık sık sulanmalıdır. Yetişkin dut fidanlarında da, yaprak verimi, sulamayla doğrudan doğruya ilgili olduğu için, sulama ihmal edilmemelidir. Yaz aylarında, duruma göre, iki-üç kez sulama yapmak gerekli olabilir.
DUT FİDANLARINDA TOPRAK İŞLEMESİ
Dut Fidanların da ilkbahar yaz ve sonbaharda olmak üzere, yılda üç kez yapılır. İlkbaharda toprak işlemesi, filizlenmeden önce, yazın, yaprak hasadı ve budamadan sonra, sonbahardaysa, yaprak dökümünü izleyen günlerde yapılır.
Dut fidanların da , gübreleme yapmanızda gerekir. Sonbaharda dekara bir-bir buçuk ton çiftlik gübresi vermeliyiz. Çiftlik gübresi, toprağın yapısını düzeltir. Kimyasal gübrelerse, ihtiyaca göre verilir.
İKLİM İSTEKLERİ
Türkiye\"nin Meyve ağacı yetiştirilen pek çok yerinde dut ağacı rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. dut bitkisi, ılıman iklimden subtropik iklime değişen farklı ekolojik şartlarda iyi gelişir. Optimum sıcaklık isteği 24–28 °C’dir. Diğer birçok bitkide olduğu gibi hava sıcaklığı 5– 36°C arası gelişimlerini düzenli şekilde devam ettirir. Yıllık yağış isteği 600- 2500 mm civarındadır. Yağışı az olan yerlerde sınırlı gelişim gösterir. Ancak fazla sulama yapraklardaki protein ve karbonhidrat içeriğini düşürür. Dut ağaçlarının ihtiyaç duyduğu su miktarı ağaçların bulunduğu bahçenin toprak yapısına göre değişir. Verimli topraklarda 10 gün aralıklarla, killi topraklarda ise 15 gün aralıklarla sulama ister. %65–80 civarında bir atmosferik nem oranı, dutun yetişmesi için idealdir. Gelişme ve yaprak kalitesi için güneş ışığı önemli bir faktördür. Tropik alanlarda dut bir günde 9–13 saatlik ışıklanma ile yetişir. Dut deniz seviyesinden 1400 m yüksekliğe kadar yetiştirilebilir. Ekstrem geç donlardan zarar görür. Bir yıllık sürgünleri ve gözler -20°C’ye kadar dayanabilmektedir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nden Doğu Anadolu Bölgesi’ne hemen her yerde dut yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Malatya ve Tokat illerinde ekonomik anlamda yetiştiriciliği yaygındır.
TOPRAK İSTEKLERİ
Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır.Dut tuzlu topraklar hariç, toprak ve iklim koşulları bakımından seçici değildir. Sığ topraklar tavsiye edilmez. Derin topraklarda iyi gelişme göstermekle beraber kireçli, kuru, kurak ve kumlu topraklar üzerinde de yetiştirmeye uygundur. %0,2’nin altında tuz içeren tuzlu-alkali topraklarda yetişebilir. Diğer bir ifadeyle tuzluluğa duyarlıdır.
ÜRETİMİ
Tohum, çelik ve doku kültürü ile üretimi yapılır. Ancak en çok çelikle üretim yöntemi kullanılır. Erken ilkbaharda odun çeliği alınır. Eğer tohumla üretim yapacak isek, tohumlar toplanır toplanmaz hemen veya yapraksız olarak 4 -12 haftalık soğuk depolamadan sonra ilkbaharda ekilir. Üretimde bunun yanında aşıda kullanılır. Göz ve kalem aşı yapılır. Daldırma ile sonbaharda üretilebilir.
SULAMA
Dut bitkisi kurağa karşı diğer birçok meyve türüne oranla dayanıklı olsa da kurak mevsimlerde sulamaya ihtiyaç duyar. Kökler çok susuz kalırsa meyve tam olgunlaşmadan dökülür. Bunun yanında topraktaki fazla su da drene edilmelidir. Su ile doymuş topraklarda kök uçları zararlanarak büyümenin durmasına neden olur. Ayrıca, mantari hastalıklar bu bölgelerde çok görülmeye başlar. Dut ağaçları, toprağı nemli olduğu sürece iyi gelişir ve ürün verimi artar. Yaz mevsiminde, sıcak ve kurak dönemlerde ağaca iyi gelen toprak nemini korumak üzere ağaçlara sulama yapılması gerekir. Bu şekilde dut ağaçlarının ürün verimi %50 kadar artırılabilir. Ancak ağaçlarına verilecek olan suyun kalitesi iyi olmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.